
Bygglov i Hultsfred
Är du intresserad av hur det går till med bygglov i Hultsfred?
För att läsa mer om bygglovsprocessen i Hultsfred gå till följande sida på kommunens hemsida.
Bygglovsprocessen
Vissa åtgärder behöver bygglov, andra inte. Vid mindre åtgärder kräver kommunen en bygganmälan, eller ingenting alls. Det är kommunens byggnadsnämnd som beslutar kring detta. Därför är det viktigt att du förstår vad som gäller i just din kommun. Läs mer kring bygglov i Hultsfred på https://www.hultsfred.se/kategori/invanare/bo-bygga/.
På boverkets kunskapsbank kan du läsa mer om bygglov för byggnader. Men det är alltid bäst att börja med att läsa om din kommun.
Bra länkar
Situationsplanen - hur skapar man en sådan?
En situationsplan är en ritning som upprättas i samband med en nybyggnation eller förändring av existerande byggnad. Den visar byggnaden i relation till andra byggnader och fastighetsgränsen.
En situationsplan ska innehålla byggnaden som är ny eller ska förändras, andra byggnader, fastighetsgränserna, avståndet till fastighetsgränsen utmarkerat och måttsatt. Relevant information i ett ritningshuvud, skalangivelse, samt markering av väderstreck.
För att själv skapa en situationsplan: använd ritabygglov.se, och skapa situationplanen direkt i din webbläsare.
För exakta krav på en situationsplan i Hultsfred: börja med att läsa mer här.
Anlita en konsult eller rita situationsplan själv
Du kan antingen kontraktera en konsult för att framställa en situationsplan, eller så kan du göra en själv. En lämplig konsult kan vara en arkitekt eller byggingenjör som har rätt verktyg för att framställa en situationsplan. Många situationsplaner är dock enkla, och det kan kännas onödigt dyrt att betala för enbart några streck. Därför är många intresserade av att skapa sin egna situationsplan.
Kartunderlag får du från din kommun
En situationsplan utgår från ett kartunderlag. För att detta ska bli korrekt duger det inte med en avbildning av google maps eller liknande. För större projekt, exempelvis nybyggnationer, behövs en nybyggnadskarta. Den beställer du från din kommun och kostar ofta mer än vad folk tror - uppemot 20 000 kr. I enklare fall räcker det med ett enklare underlag, som du oftast kan beställa via en e-tjänst på kommunens hemsida.
Skapa en situationsplan själv på olika sätt
Det finns några olika strategier för att skapa en situationsplan själv. Du kan använda papper och penna, ett professionellt CAD-program, eller Ritabygglov.se
Papper och penna har fördelen att många är väl förtrogna med verktygen. Man kan tro att rutat papper är att föreddra, men kommuner föreskriver ofta helt vitt papper. Så skaffa linjal, stiftpenna, sudd, bra papper i A3 format, och sen är det bara att sätta igång. Och så behöver du kartunderlag från kommunen. Till sist, tänk på skalan; du behöver räkna fram rätt skala för varje streck du drar. I skala 1:400 motsvarar en cm på pappret 400 i verkligheten.
Professionellt CAD-program har fördelar för den professionelle. För nybörjaren finns många kurser att gå. Efter ett par dagars utbildning är du med datorvana redo att sätta samman din första situationsplan.
Ritabygglov.se är ett enkelt program som är lätt att komma igång med. Du kan importera ditt kartunderlag, rita det du behöver och fylla i rätt uppgifter.
Ritabygglov.se — rita enkla bygglov själv
Med ritabygglov kan du rita enkla bygglov själv. Ritabygglov är ett verktyg som är lättare att använda än CAD och mer kraftullt än ritprogram som inte är anpassade för bygghandlingar.
I Ritabygglov ritar du i korrekt skala och får hjälp att använda rätt symboler och beteckningar på din ritning.
För att använda ritabygglov går du till https://app.ritabygglov.se/sign-up och följer instruktionerna. Ritabygglov är gratis att prova på.